Dijamanti

Dijamantsko prstenje i burme

Dijamanti su večni (DIAMONDS ARE FOREVER) je verovatno najčešće izgovarana rečenica kada se govori o dijamantima. Ujedno je i najbolje osmišljen marketinški slogan za kampanju De Beers-a, najveće svetske kompanije koja trguje dijamantima (osnivači trgovine dijamantima). Iako je ova rečenica služila za marketinšku kampanju, ona je zaista istinita, jer dijamanti i jesu večni i neuništivi.

O Dijamantima

Dijamanti su najčvršći mineral u prirodi. Dijamant u svom prirodnom stanju, kada biva izvadjen iz zemlje, ni najmanje ne podseca na blistave dragulje koje vidimo u nakitu. Da bi stigli do tog dela, kada se ugradjuju u nakit, dijamanti se bruse u različite oblike (najčešći je round cut – briliant).

Vešti majstori koji obavljaju ovaj deo posla, koji zahteva veliku preciznost, umeće i poznavanje strukture samog kamena, zapravo daju svu tu lepotu dijamantu. Osim sečenja (cut), cena i vrednost dijamanta formira se i na osnovu njegove veličine (carat), njegove boje (colour) i čistoće (clarity). Dakle 4C (carat,color,clarity,cut), su četiri osnovna faktora koji odredjuju cenu i vrednost jednog kamena.

Dijamant od npr. 1ct ukoliko nema dobru boju i čistoću, može biti manje vredan od manjeg kamena koji poseduje dobru boju i čistoću. Dakle nije veličina dijamanta osnovna stvar koja čini njegovu vrednost. Što se tiče boje najvredniji su bezbojni dijamanti (bele boje). Skala boja ide od D-Z. Što je boja dijamanta bliža početnom slovu, to dijamant ima bolju boju.

Posebna priča su obojeni dijamanti, takozvani fancy dijamanti. Kod njih, što je boja intenzivnija i prisutnija, to je njihova vrednost veća. Oni mogu biti pink, zelene, zute, plave boje, a prirodni fancy dijamanti često mogu sadrzati više boja u jednom kamenu. Što se tiče čistoće kamena, ona je definisana skalom i odnosi se na broj i prisustvo nečistoća u kamenu (inkluzije).

Karataža kamena je zapravo njegova težina, 1ct tezak je 0.2gr. Što se tiče oblika dijamanta najčešći je okrugli (round). Izmedju ostalog ovaj brus cini da kamen najbolje reflektuje svetlost, što doprinosi njegovom sjaju, blistavosti i lepoti. Dijamanti mogu biti i ovalnog oblika, pravougaonog (emerald cut), jastucastog oblika (cushion cut), kao i pear cut i princess cut.Princess cut je posle briliantskog oblika najpopularniji i najtraženiji.