Rubini

Nakit sa Rubinima Zlatare Mitić Beograd

Rubini, tačnije njihova crvena boja nas spontano asocira na ljubav, strast, vatru. Zato ne čudi što se kaže da je rubin kamen ljubavi i moći. Dva osnovna elementa života, krv i vatra, život i opstanak, obeležavaju svojom crvenom bojom ovaj dragi kamen. Rubini su veoma cenjeno drago kamenje, a svojom predivnom bojom, tvrdoćom i sjajem privlače pažnju.

O Rubinima

Boja rubina je najvažniji faktor, koji i odredjuje vrednost ovog kamena. Najcenjeniji su rubini jake crvene boje. Ta živa crvena nijansa poznata je i kao Pigeon’s blood (golubija krv). Prirodni rubini moraju u svojoj unutrašnjoj strukuri imati takozvane dodatke, inkluzije. Inkluzije se tolerišu kao deo prirode kamena. Međutim, ukoliko ti unutrašnji dodaci utiču na sjaj i transparentnost kamena, onda to smanjuje vrednost rubina. Potpuno čisti rubini su veoma retki i vredni. Veliki rubin (preko 1ct) ukoliko je dobre boje svojom cenom veoma često može premašiti dijamant u istoj velicini.

Rubini se najčešće bruse u ovalnom obliku ili u obliku jastuka – cushion cut. Kada su manji mogu biti i okruglog oblika, ili bilo kog drugog brusa. Rubini u nakitu često se kombinuju sa smaragdima i dijamantima. Savremen nakit sa rubinima izradjuje se u belom zlatu ili platini, ali zbog svoje vatrene crvene boje tradicionalno žuto zlato mu najlepše pristaje. Na ovoj stranici možete videti samo deo ponude nakita sa rubinima. Dok ceo asortimana nakita možete pogledati u prodajnom mestu, koje se nalazi u Beogradu, u Bulevaru Kralja Aleksandra broj 26 (preko puta Crkve svetog Marka).