Smaragdi

Nakit sa smaragdima Zlatare Mitić Beograd

Nakit sa smaragdima treba pažljivo nositi i odrzavati. Smaragd ne podnosi jake hemikalije, udarce i ogrebotine. Moze se održavati u rastvoru mlake vode i blagog deterdzenta, a potom pazljivo utapkati mekom krpom. Takodje, nakit sa smaragdima treba čuvati odvojeno od ostalog nakita, da se kamen ne bi ogrebao.

Ogrlice Smaragdi
O Smaragdima

Ovaj dragi kamen po drevnim verovanjima predstavlja čin ponovnog radjanja, proleca i ljubavi. Bio je to omiljeni kamen čuvene egipatske vladarke Kleopatre, Aleksandra Velikog, Kraljice Elizabete… Grejs Keli je dobila verenički prsten sa smaragdom i dijamantima. Elizabet Tejlor ih je obožavala i imala ogromnu kolekciju nakita sa smaragdima. Ovaj divni zeleni kamen zaista unosi poseban život u nakit. Jednostavno, nakit sa smaragdima, voleli ih mi ili ne, nikada ne može ostati neprimećen. Na ovoj stranici možete videti samo deo ponude nakita sa smaragdima. Smaragdi – fascinantno zeleno kamenje pripada kraljevskoj četvorci dragog kamenja (dijamant, smaragd, rubin, safir). Najpoznatije nalazište smaragda je Kolumbija i upravo iz Kolumbije dolaze najlepši primerci ovog kamena. Smaragdi su prelepe zelene boje, takozvane“ deep green“ (duboke zelene). Na cenu i vrednost smaragda prvenstveno utiče upravo njegova boja. Najcenjeniji su smaragdi intenzivno zelene boje, sa sasvim neprimetnom nijansom plave, koja upravo daje taj intenzivan zeleni ton kamenu. Jasnoća kamena, takodje, može varirati od sasvim prozirno zelene do mutno zelene. Svakako da su oni transarentene boje vredniji i lepši.

Sto se tiče same čistoće kamena, kod smaragda se, više nego kod drugog dragog kamenja, tolerišu unutrašnje pukotine i inkluzije. Smaragdi se najčešće bruse u takozvani emerald cut, koji i nosi naziv ovog kamena, a i osmisljen je prvenstveno za smaragd. To je brus u obliku kvadrata ili pravougonika, sa balgo zaobljenim ivicama. U nalazištima smaragdi se često tretiraju kedrovim uljem, koje znatno poboljsava njegovu boju i sjaj.